Free cookie consent management tool by TermsFeed

Zachtělo se vám za mořem, ale Chorvatsko vás letos nějak neláká? V příjemné dojezdové vzdálenosti se nachází i jiná, Čechy tolik milovaná destinace, která nabízí nejen perfektní koupačku, ale taky to nejlepší jídlo na světě. Co si takhle letos zajet autem do “Itošky”? Připravili jsme pro vás přehled nejlepších tras, jak se dostat za nejbližší italskou pláží po vlastní ose, a to včetně cen za cestovní poplatky.

Tři cesty klidně i do Říma 

Za slunnými italskými plážemi, pověstnou italskou pohodou a pohostiností, pizzou a těstovinami na každém rohu a tou nejlepší zmrzlinou se můžete z České republiky vydat hned po třech prověřených a spolehlivých trasách. Které to jsou a která z nich bude nejlepší, pokud bydlíte na Moravě, v Praze nebo v jižních Čechách? 

1. Trasa z Českých Budějovic

 Trasa začínající v Českých Budějovicích je pravděpodobně tou nejoblíbenější a nejčastější pro cesty do Itálie. Proč? Protože je vlastně úplně jedno, jestli jste z Plzně, Prahy, Brna nebo Liberce. Budeme-li počítat jako společný začátek cesty tedy právě České Budějovice, od cíle, tedy třeba romantických Benátek, vás dělí nějakých 670 kilometrů. Vaše trasa povede z Českých Budějovic směrem na Linz, Salzburg, Villach, Udine a konečně do Benátek.

Na cestě vás samozřejmě čekají dálnice a placené úseky. V Rakousku se vám rozhodně vyplatí dálniční známka. Lze ji koupit elektronicky a na 10 dní vás vyjde v přepočtu na nějakých 240 Kč. Ještě na území Rakouska vás také čeká průjezd Katschbergským tunelem, za cestu tam a zpět zaplatíte poplatek cca 650 Kč. Na italské dálnici potkáte mýtné brány. Za každých 100 km si připravte 230 Kč. Trasa České Budějovice – Benátky stojí celkem zhruba 1700 Kč.

2. Trasa z Brna

Jste z Moravy nebo přímo z Brna? Cestou do Českých Budějovic se nemusíte trápit. Z jihomoravské metropole se můžete vydat rovnou směrem na Vídeň a pokračovat na trase Graz – Villach –  Udine – Caorle. Opět se vyplatí rakouská dálniční známka a stejně tak počítejte i s italským mýtným. Na cestě dlouhé nějakých 690 km vás nečeká žádný tunel, oproti první trase tedy něco málo ušetříte.

3. Za mořem přes Německo

Zejména Západočeši a Pražané si tuhle cestu opravdu zamilují. Není totiž pohodovější cesty autem na delší vzdálenosti než té, kdy se jednoduše napojíte na dálnici a v klidu a bez komplikací dojedete až do cílové rovinky. Započne-li vaše cesta za osvěžujícím Aperolem s olivou někde v baru s výhledem na moře v Plzni, od pláže v Caorle vás dělí zhruba 800 kilometrů. A kudy že to pojedete? Z Plzně se vydáte po dálnici na Regensburg a poté na Mnichov. Z Mnichova pojedete do Rakouska na Salzburg. Od Salzburgu se už pak cesta shoduje s předchozími trasami, tedy pokračujete na Villach, Udine a Caorle. 

Německé dálnice jsou stále nezpoplatněné, takže se zde nemusíte trápit s placením mýtného ani pořizováním dálniční známky. Rakouský úsek cesty urychlíte nákupem dálniční známky a nemine vás zde opět ani průjezd Katschbergským tunelem. V Itálii počítejte s mýtnými bránami.  Celkově vás poplatky za tuto trasu za cestu tam i zpět dohromady vyjdou na cca 1700 Kč.

Rychleschnoucí osuška z mikrovlákna
Šampon ISOLDA

Itálie nejen o koupání 

Cestování autem je skvělá věc. Vždy se jedná o dobrodružství a velkou výhodou je, že tempo jízdy si určujete vy sami. Čeho byste ovšem měli v případě cesty vlastním autem využít maximálně je možnost poznat krásy nejen cílové destinace – tedy kousku pláže u hotelu, nejbližší zmrzlinárny a pizzerie. Itálie totiž není jenom moře, ale také hory, historie, umění a zkrátka nekonečný inventář krásných a zajímavých míst, která rozhodně stojí za to objevit. A to ať už jste na severu, jihu nebo ve střední části. Neváhejte tedy a nechte se svést i svézt některou z cest do Verony, Milána či legendárního Říma. 

Pro lepší propočet nákladů na cestu přikládáme tabulky s průměrnými cenami pohonných hmot nejen v Itálii, ale i v okolních zemích. Protože pokud máte chuť užít si cestování opravdu na maximum a zrovna vás netlačí čas, byl by hřích nevyužít k objevování cestovatelských pokladů také cestu tam i zpět. Rakousko, Německo i další země na trase jsou plné historických památek i přírodních krás. Stačí si jen vybrat tu, kterou zařadíte do svého inventáře.


Průměrné ceny pohonných hmot

Natural 95

Nafta

Itálie

40,54 Kč/l

37,19 Kč/l

Rakousko

28,41 Kč/l

27,09 Kč/l

Slovinsko

32,07 Kč/l

30,98 Kč/l

Slovensko

29,78 Kč/l

26,35 Kč/l

Maďarsko

29,30 Kč/l

29,58 Kč/l

Chorvatsko

32,00 Kč/l

30,65 Kč/l

 

Krém na ruce ISOLDA
Impregnace Bestclean